top of page

10 leuke en interessante boeken over fotografie


Leren fotograferen is eigenlijke een (leuke) never ending story! :)

Ik laat mij inspireren door talloze fotografen die online terug te vinden zijn, o.a. via instagram en YouTube, maar naast de online fototips, vind ik fotoboeken ook een hele fijne inspiratie- en leermethode.

Hierbij deel ik graag mijn fotografie boeken top 10, met fotografie tips voor beginners en gevorderden.


Fotografie boeken top 10 (c) Silvie Bonne

 • Snap! en Shoot! van Anki Wijnen. De foto's van Anki Wijnen zijn vrolijk, kleurrijk en speels en zo zijn haar twee super handige boeken voor beginners ook opgebouwd.

 • Think like a steet photograper van Matt Stuart. Matt Stuart is een 'street photographer' met een geweldig oog en veel zin voor humor. Ook al wil je je niet per se verdiepen in street photography, zijn beelden blijven toch erg boeiend en interessant om te bekijken. Het boek is klein maar fijn, mooi vormgegeven en plezant om te lezen en herlezen. De tips zijn zo opgesteld dat je meteen zin krijgt om alles zelf uit te proberen.

 • The photography storytelling workshop van Finn Baeles. Dit boek leest echt als een soort workshop, met heel veel tips over fotografie, maar ook over ondernemerschap als fotograaf. De voorbeelden van fotograaf Finn Baeles zijn prachtig en de oefen projecten zeer interessant (bv. één onderwerp op tien verschillende manieren in beeld brengen).

 • Read this if you want to make great photographs van Henry Carroll. Een overzicht van zowat alle fotografie principes, uitgelegd aan de hand van de meest iconische foto's van topfotografen zoals Dorothea Lange, Henri Cartier Bresson, Martin Parr ... enz. Geen technische details, maar praktische uitleg over de grondbeginselen van de fotografie.

 • 52 assignments: Photographic Exposure van Antony Zacharias. 52 ideeëen om creatief om te gaan met de belichting van de foto's. Ideaal voor beginners om de sluitertijd en de belichtingsdriehoek in te oefenen, maar ook leuk voor 'gevorderden', om extra inspiratie uit te halen.

 • 52 assignments: Experimental Photography van Chris Gatcum. 52 ideeën om te experimenteren met fotografie in al zijn vormen.

 • De Berlin guide for Instagrammers en de NYC guide for Instagrammers van Silvie Bonne kunnen natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. ;) Toen ik net in NYC woonde, was ik op zoek naar een gids met een verzameling fotogenieke locaties maar ik kon deze nergens terugvinden, dus besloot ik er zelf een te maken. Het resultaat is een collectie van 100 fotogenieke locaties, die daarnaast ook een boeiend verhaal hebben. Bij elke foto zorgde ik, naast de inhoudelijke en praktische info, ook voor een foto-tip voor hoe je deze spot op een net-iets-andere manier kan vastleggen.

 • Niet enkel boeken, maar ook fotografie magazine's vind ik erg waardevol en interessant. Shutr magazine is voor mij een topper, maar is helaas al een aantal jaar niet meer te verkrijgen. Shutr was een fotografie magazine dat zich meer focuste op het artistieke deel van de fotografie dan het technische. Ik blijf tweedehands sites in de gaten houden, zodat ik mijn collectie kan aanvullen met exemplaren die ik mis. PF Fotografie Magazine is een waardig alternatief.

 • Extra foto-boeken-tip: op 2 april is er een fotoboekenbeurs bij Pennings Foundation in Eindhoven. Je kan er dan in de galerij terecht voor nieuwe, tweedehands en antiquarische fotoboeken.


Meer boeken over fotografie of over fotografen kan je terugvinden in mijn Goodreads Photography List.

Heb je zelf foto boeken aanraders? Ik hoor het graag! Je kan me fotografie boeken suggesties sturen via mijn website, via hello@silviebonne.be, via Instagram of via Goodreads.
Snap! Shoot! Fotoboeken van Anki Wijnen (c) Silvie Bonne
'Snap!' en 'Shoot' van Anki Wijnen

Snap! Fotograferen met je smartphone van Anki Wijnen (c) Silvie Bonne
'Snap!' van Anki Wijnen

Keep It Simple - Think Like a Street Photographer by Matt Stuart (c) Silvie Bonne
'Think Like a Street Photographer' by Matt Stuart

The Photography Storytelling Workshop by Finn Beales
The 'The Photography Storytelling Workshop' by Finn Beales

'Experimental Photography" and "Photographic Exposure' (c) Silvie Bonne
'Experimental Photography" and "Photographic Exposure'

Shutr Foto magazine (c) Silvie Bonne


Shutr Foto magazine (c) Silvie Bonne
Shutr Foto magazine

NYC Guide for Instagrammers (c) Silvie Bonne
Fototip bij elke fotospot in de 'NYC Guide for Instagrammers'

Berlin Guide for instagrammers (c) Silvie Bonne
Fototip bij elke fotospot in de 'Berlin Guide for Instagrammers'


Meer foto-inspiratie?

Wil je als eerste nieuwe tips over fotografie, reizen en duurzaamheid in je mailbox ontvangen?


Dan kan je je inschrijven op mijn nieuwsbrief:

een maandelijkse portie leuke foto-inspiratie, off-the-beaten-track-reistips

(en af en toe some weird stuff that I like...)///


Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten.

Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) .

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page