top of page

My Hood: Long Island City

Sinds de zomer van 2017 woon ik met mijn man en tienerzoon in New York City.

Wonen in New York City… Het stond, zoals bij waarschijnlijk heel veel mensen, op onze bucketlist aan de keukenmuur. Toen we de kans kregen om hier daadwerkelijk voor 6 maand te leven, grepen we deze dan ook met beide handen en voeten aan. We woonden eerst een half jaar in t’he middle of the rumble’: Hells Kitchen en sinds een jaar hebben we onze stek gevonden in Long Island City, waar we elke dag opnieuw betoverd worden door de prachtige NYC skyline.

Daar waar een half jaar in New York wonen het ultieme moment is om als fotograaf een bijscholing te volgen aan de ‘International Center of Photography’, werd de extra tijd die er na die 6 maanden bij kwam een uitdaging om als onderneemster een aangepaste richting te zoeken.

Ook na een half jaar in New York wonen bleef een dagelijkse fomo-gevoel me elke dag opnieuw versteld staan van de bijzondere New Yorkse klassiekers en hidden gems en wilde ik deze ontdekkingen meer dan ooit delen. Een foto-boek maken was al heel lang iets waarover ik droomde en als visueel ingesteld persoon die Instagram vaak als search-tool gebruikt, kreeg het concept voor een NYC guide for Instagrammers snel vorm. Ondertussen deel ik de meest fotogenieke plekken in NYC ook met bezoekers door hen mee te nemen op een NYC Photo Shoot Walk: een fotoreportage waarbij ik, naast een professionele fotoreeks, zorg voor een beetje achtergrond informatie en ondertussen toon waar en hoe ze zelf dat net-iets-andere-beeld van NYC kunnen vastleggen.

Dit artikel verscheen eerder op Vetexbart.be, online reismagazine.

(Tekst loopt verder onder foto)

Een lievelings-buurt in NYC uitkiezen is best wel een moeilijke vraag. Ik heb immers zo veel favorieten: Greenwich Village, The Lower East Side, East Village, Greenpoint & Williamsburg, Astoria, … Voor deze 3 x 3 koos ik voor Long Island City (L.I.C.), de buurt waar we sinds een jaar wonen en die, ondanks het prachtige uitzicht over de NYC skyline, voorlopig nog niet zo gekend is bij toeristen. Long Island City ligt op slechts één metro stop van Grand Central en is een vroegere industrieel buurt die ondertussen getransformeerd is tot een woon- en leefbuurt voor jonge gezinnen met heel wat galerijen en musea en een snel groeiende hoeveelheid restaurants en coffeeshops.

Drie niet te missen plaatsen in L.I.C.?

 1. Vanuit de Jackson Avenue metro halte (dit is de eerste stop op de 7-lijn na Grand Central) kom je na zeven minuten wandelen in twee naast elkaar liggende prachtig groene parken langs de oever van de East River. Het Hunters Point South Park is een park dat pas sinds de zomer van 2018 geopend is en sluit aan bij het even knap aangelegde Gantry Plaza State Park. Beide parken samen zorgen voor een 2 kilometer lange oasis met een spectaculair zicht over de Manhattan skyline. Van hieruit kan je alle iconische wolkenkrabbers op een rij zien: de WTC toren, De Chrysler Building, de Empire State Building en de United Nations Building. Het Gantry State Park was oorspronkelijk een aanlegplaats voor vrachtschepen. Een aantal industriële elementen werden mee opgenomen in het design van het park. Elke pier kreeg een nieuwe ‘bestemming’. Zo is er een pier met ligzetels, een pier met eettafels en een pier met een lange schoonmaaktafel voor de vissers. Ook de twee grote ‘transfer bridges’ bleven bewaard. Deze werden ooit gebruikt voor het laden en lossen van de schepen en wagons. Ondertussen zijn de grote zwarte ‘poorten’ het symbool van Long Island City geworden.

 2. In het meest noordelijke deel van wat nu het Gantry Plaza State Park is stond vroeger een Pepsi-bottelarij. In 1940 werd bovenop het dak een groot reclame bord geplaatst. Na de sluiting en de afbraak van de bottelarij in 1990 werd het bord bewaard en opnieuw geïnstalleerd in 1998, toen het park werd geopend. Het Pepsi Cola Sign staat 6 meter boven de grond, de fles is 15 meter hoog en de letters ‘P’ en ‘C’ zijn maar liefst 4 verdiepingen hoog! De indrukwekkende letters zijn gemaakt uit staal en email en worden verlicht door neon. Ook al is dit geen traditionele landmark, toch werd het iconische reclame bord, dankzij de vintage belettering en de bijdrage aan het karakter van Long Island City, in 2016 officieel als New York City Landmark bestempeld.

 3. MoMA PS1 was een oud, verlaten schoolgebouw dat werd omgebouwd tot een locatie voor het Contemporary Art Center. De oorspronkelijke architectuur en indeling werden zoveel mogelijk intact gelaten. Als bezoeker wandel je door oude klaslokalen en trapgangen die door kunstenaars gebruikt worden om locatie-specifieke kunstinstallaties ten toon te stellen. Zelfs de stookruimte in de kelder werd door een kunstenaar onder handen genomen. Sinds 2000 bundelde het centrum de krachten met The Museum of Modern Art (MoMA) om samen hedendaagse kunst bij een nog breder publiek te kunnen promoten. Bij de 10-jarige verjaardag van de fusie kreeg het centrum de benaming MoMA PS1.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Hunters Point South Park (c) Silvie Bonne

Pepsi Sign (c) Silvie Bonne

MoMA PS1 (c) Silvie Bonne

Drie restaurants en bars in L.I.C.?

 1. Op 10 stappen van de uitgang van de Jackson Avenue metrohalte (de eerste stop op de 7-lijn na Grand Central), kan je TAKUMEN terugvinden. Het restaurant is begonnen als Ramen-project, maar groeide geleidelijk uit tot een gezinsvriendelijke eetplaats die elementen van ‘Izakaya’ (een Japanse bar) een noedelshop, een coffeebar en een buurtcafé combineert.

 2. De ‘LIC Landing by COFFEED’ is een openlucht terras en evenementen-ruimte in het Hunters Point South Park. Je kan hier terecht voor heerlijke koffie, snacks, ijsjes en dat alles met de de wondermooie Manhattan skyline als achtergrond. Er worden vaak evenementen georganiseerd en op zomeravonden is dit een heerlijke plek om met een hapje en een drankje van de prachtige zonsondergang te genieten.

 3. In L.I.C. kan op 350 meter van elkaar twee plaatselijke brouwerijen terugvinden: De Rockaway Brewing Company en de Fifth Hammer Brewing Company. In beide brouwerijen kan je terecht in de taproom, waar je een zeer ruim (en per seizoen wisselend) beer menu kan terugvinden. Weet je niet wat te kiezen? Een ‘beer-flight’ is de perfecte manier om verschillende bieren uit te testen!

(Tekst loopt verder onder foto's)

Takumen (c) Silvie Bonne

LIC Landing by Coffeed (c) Silvie Bonne

Fifth Hamer (c) Silvie Bonne

Drie Instagrammable Places in L.I.C.?

 1. Het uitzicht over de Manhattan skyline vanuit het Gantry Plaza State Park is absoluut The Most Instagrammable Place in L.I.C. Van zonsopgang tot zonsondergang en tijdens elk seizoen kan je er de mooiste beelden schieten. Het is niet voor niets dat er twee foto’s vanuit dit park op de cover van de ‘NYC Guide for Instagrammers’ staan. ;)

 2. Met de metro kan je met de 7-lijn vanuit Jackson Avenue naar Queensboro Plaza. Het laatste stuk van de metro rit is bovengronds, waardoor je de Manhattan skyline in de verte kan zien. Je kan ook de Silvercup Studios zien. Dit zijn de filmstudio’s waar o.a. ‘Sex and The City’, ‘The Sopranos’ en ‘Mad Men’ werden opgenomen. Vanuit de metro kan je het perfecte beeld maken van de iconische letters op het dak van de studio.

 3. Vanuit Queensboro Plaza kan je te voet over de Queensboro Bridge naar Manhattan. Terwijl je over deze brug wandelt kan je onder je Roosevelt Island zien en naast je kan je de Roosevelt Island tram heen en weer zien ‘zweven’. Ideaal om een bijzondere foto te nemen.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Gantry Plaza State Park (c) Silvie Bonne

Silvercup Studio's (c) Silvie Bonne

Roosevelt Island Tram (c) Silvie Bonne

Deze en nog 97 andere ‘Instagrammable spots’ kan je terug vinden in mijn boek ‘NYC Guide for Instagrammers’.

Je kan bij mij ook terecht voor een NYC Photo Shoot Walk in Long Island City. Tijdens een wandeling van +/- 2 uur en +/- 5 km toon ik je de meest bijzondere en meest fotogenieke plekjes en ondertussen zorg ik voor een spontane fotoreportage. Bij thuiskomst mag je een reeks professionele beelden en blijvende herinneringen in je mailbox verwachten. Contacteer me gerust voor meer info: hello@silviebonne.be.

Pepsi Sign in de NYC Guide for Instagrammers (c) Silvie Bonne

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page