top of page

NYC parken Top Tien

Winter, lente, zomer herfst, de parken in NYC zien er altijd prachtig uit.

 • Tijdens de winter kijk ik altijd uit naar het magisch witte laagje die de stad en vooral de parken omtoveren in een winter wonderland.

 • Tijdens de lente kleuren de parken helemaal roze door de duizenden bloesems.

 • Tijdens de zomer is het hier hot hot hot, maar in de parken kan je afkoelen: waterspeeltuinen, drinkfonteintjes of een koele zee-bries, alles beter dan de drukkende warmte in de New Yorkse straten.

 • Tijdens de herfst ben ik telkens opnieuw onder de indruk van de geweldige herfstkleuren-explosies. Het lijkt precies alsof je in een schilderij rondloopt.

(Tekst loopt verder onder de foto's)

Winter in Central Park (c) Silvie Bonne

Lente in Central Park (c) Silvie Bonne

Zomer in Central Park (c) Silvie Bonne

Herfst in Central Park (c) Silvie Bonne

Aangezien de woonruimtes hier behoorlijk klein zijn en niemand een tuin heeft, zijn er in New York heel veel kleine en grote parken en parkjes terug te vinden. Van zodra de ijskoude winter voorbij is, stromen de parken vol bezoekers. Rustig genieten van de natuur, sporten, dans-, yoga-, brei- of jongleer-lessen volgen, volgels spotten, bootjes varen, ijsjes eten, boeken lezen, films op groot scherm bekijken, naar een opera voorstelling luisteren, meedoen aan een gigantisch kussengevecht ... alles is mogelijk! Bijna elk park heeft een eigen uitgebreide activiteiten kalender.

(Mijn NYC Parken Top 10 onder de foto's)

Schaken in Bryant Park (c) Silvie Bonne

Kussen gevecht in Washington Square Park (c) Silvie Bonne

Werkplek tussen de bloesems (c) Silvie Bonne

Lunchplek in het groen (c) Silvie Bonne

Public Art in het Gantry Plaza State Park (c) Silvie Bonne

Genieten van de zonsondergang in het Gantry Plaza State Park (c) Silvie Bonne

Mijn NYC Parken TOP TIEN (in willekeurige volgorde):

 • Battery Park is het meest zuidelijke punt van Manhattan en wordt ook 'de geboorteplek van New York' genoemd. Een rustig park met een prachtig zicht over de Hudson River, Liberty Island en Ellis Island. De dromerige Sea Glass Carousel is mijn absolute favoriete plekje in dit park.

 • Washington Square Park is het hart van Greenwich Village. Dit levendige park is een van de absolute favorieten van vele New Yorkers. Het is ook de place-to-be voor aspirant-kunstenaars, ontmoetingsplek voor studenten, een vaste stek voor demonstranten en een plaats voor gewaagde events. In het park kan je verschillende speeltuinen terugvinden voor kinderen én voor honden. De fontein is het middelpunt van het park en een welkome plek om je voeten af te koelen tijdens de hete zomer. Er valt altijd wel iets te beleven in dit park: van een gigantisch kussengevecht tot een bijeenkomst van teckels … alles is hier mogelijk.

 • The High Line is een spoorweg die op 9 meter boven de grond en over de straten heen loopt. De constructie werd gebouwd in 1934 en voor het laatste gebruikt als spoorweg in 1980. De in onbruik geraakte spoorweg werd omgetoverd in een 2,4 km lang publiek park, dat geopend werd in 2009. The High Line is een groene oase tussen de imposante wolkenkrabbers en boven het immer aanhoudende verkeer.

 • Bryant Park is een zeer dynamisch park in het midden van Manhattan waar zowel New Yorkers als toeristen genieten van de vele ontspanningsmogelijkheden. De vaste waarden (schaken, gezelschapsspelletjes, de ‘reading room’, petanque en pingpong) worden afgewisseld met dagelijkse (gratis) workshops (Tai Chi, jongleren, breien en schermen) en wekelijkse events (filmvoorstellingen, opera, dans- of muziekoptredens, de Wintervillage met o.a. een schaatsbaan).

 • Het Hudson River Park is met 2,2 vierkante kilometer het grootste rivierpark van de V.S. Wil je het hele park zien, dan wandel je 7,2 km van Battery Place tot W 59th Street. Het park bestaan uit een aaneenschakeling van wandel- en fietspaden doorheen knap aangelegde tuinen, verschillende idyllische plekjes waar je kan picknicken, speeltuinen (voor kinderen en honden) sportvelden en meer dan 1,700 bomen.

 • Central Park is hét park der parken in New York City (en misschien ook wel ter wereld). Ik weet niet eens waar te beginnen met opsommen wat er allemaal te doen en te zien is. Een paar van onze gezinsfavorieten: roeien in een roeiboot van de Loeb Boathouse en dammen bouwen in de waterval van The Ramble (Casper), joggen rond het Jacqueline Kennedy Reservoir (Michael), vol verwondering rondlopen in Shakespeare's Garden en in de Conservatory Garden (Silvie).

 • Het Brooklyn Bridge Park is een 14 hectares groot park. Het is uitgestrekt over 2 kilometer langs de East River kustlijn. Heuvels, wandelpaden en tuinen leiden je van Jay Street aan de Manhattan Bridge tot aan Pier 6 en Atlantic Avenue langs de best denkbare uitzicht-punten over de Manhattan skyline. Het bijzondere uitzicht zorgt er ook voor dat het een van de favoriete NYC Photo Shoot Walk routes is.

 • WNYC Transmitter Park is de voormalige thuisbasis van de WNYC Radio zendmasten in Greenpoint dat werd omgevormd tot een leuke groene oase. Het WNYC Transmitter Park is populair bij buurtbewoners als rustig park met veel speelruimte en een welkom stukje groen. Het park vormt een fijn contrast met de muren van het oude WNY-gebouw die dienst doen als canvas voor street art kunstenaars. De oevers en de gerestaureerde pier (die extra ver over de East River loopt) zijn toegankelijk voor het publiek en bieden een geweldig uitzicht over de Manhattan skyline.

 • Domino Park is een 2,2 hectare groot openbaar park dat op de voormalige site van de Domino Suikerfabriek werd aangelegd. De fabriek sloot zijn deuren voorgoed in 2004 en het duurde tot 2018 voor het publiek toegang kreeg tot de 400 meter lange esplanade langs de Williamsburgse waterkant. Het ontwerp van het park is een eerbetoon aan de voormalige fabriek. Oude machines worden als kunstwerken tentoongesteld, twee reusachtige hijskranen zijn onderdeel van een verhoogd wandelpad en vier enorme siroop-tanken scheiden de bloemenvelden van de sportvelden.

 • Het Gantry Plaza State Park ligt in ‘Long Island City’ (Queens) en is slechts één metro stop verwijderd van Grand Central (Manhattan). Toch heb je hier het gevoel in een compleet andere wereld te zijn. Hier geen getoeter of sirenes, maar een gebied van 4,9 hectare van waaruit je een spectaculair zicht hebt op de Manhattan skyline. Als je in het park staat, zie je de WTC-toren, de Chrysler Building, het Empire State Building en het gebouw van de Verenigde Naties in één oogopslag.

 • Socrates Sculpture Park is een bijzondere plaats aan de oevers van de East River in Astoria, met uitzicht over Roosevelt Island en de Upper East Side Skyline. Het park was tot 1986 een illegale stortplaats tot een groep kunstenaars, onder leiding van beeldhouwer Mark di Severo, de plaats omvormden tot een open studio en expositieruimte voor kunstenaars en een buurtpark voor omwonenden. Vandaag is het Socrates Sculpture Park een bijzonder openluchtmuseum geworden met bijzonder knappe beeldhouwwerken.

 • Governors Island is, sinds de opening voor het publiek in 2005, een zomerfavoriet voor heel wat New Yorkers. Het eiland ligt slechts 800 meter van het meest zuidelijke punt van Manhattan en is in slechts een paar minuten met de ferry vanuit Downtown bereikbaar. Toch heb je het gevoel dat je in een compleet andere plaats ter

echt gekomen bent. Mocht het fenomenale uitzicht over Downtown Manhattan en het Vrijheidsbeeld er niet zijn, dan kon je helemaal vergeten dat je in New York City bent.

(Tekst loopt verder onder de foto's)

Sea Glass Carrousel at Battery Park (c) Silvie Bonne
Washington Square Park (c) Silvie Bonne

Bryant Park (c) Silvie Bonne
Hudson River Park (c) Silvie Bonne

Central Park Conservatory Garden (c) Silvie Bonne

Brooklyn Bridge Park (c) Silvie Bonne

WNYC Transmitter Park (c) Silvie Bonne

Domino Park (c) Silvie Bonne

Socrates Sculpture Park (c) Silvie Bonne

Governors Island (c) Silvie Bonne

Bonustip 1:

New York telt ongeveer 500 P.O.P.S. (privately owned public spaces) in Manhattan. Dit zijn kleine ‘pocket parkjes' tussen de hoge gebouwen die door voorbijgangers vaak niet opgemerkt worden, maar elk hun eigen persoonlijkheid en verhaal hebben. Zo kan je, verscholen tussen de wolkenkrabbers, ter hoogte van 142 W 49th Street, het McGraw Hill Park terugvinden. Dit kleine parkje verbindt 48th en 49th street en je wordt er verrast door een fontein-met-waterval-aspiraties. De waterval is 12 meter breed en 6 meter hoog en in het midden werd er een plexiglas tunnel gemaakt waar je door kan lopen. Tijdens de zomermaanden is het mini-park een charmante rustplek midden in het drukke Manhattan en een populaire lunchplek voor New Yorkers die in de buurt werken.

(Tekst loopt verder onder foto)

Bonustip 2:

Meer weten over deze parken? Ze worden allemaal uitgebreid besproken, inclusief praktische info over hoe je er kan geraken (en waar je in de buurt koffie kan vinden ;)), in mijn 'NYC Guide for Instagrammers'.

NYC Guide for Instagrammers (c) Silvie Bonne

Bonustip 3:

De volledige lijst met parken en parkjes kan je terugvinden op de website van NYC Parks. In Manhattan alleen kan je al +/- 300 kleine en grote groene hoekjes terugvinden!

Veel plezier op groene ontdekkingstocht.

Pier 63 - Hudson River Park (c) Silvie Bonne

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page