top of page

De lente vieren in een binnenbos

De Ford Foundation is een centrum voor social welzijn dat bestaat uit een indrukwekkend groen atrium, vergader lokalen voor sociale projecten en een kunstgallerij waar tentoonstellingen georganiseerd worden met sociale rechtvaardigheid als thema.

De Ford Foundation Building is een van de vele typische New Yorkse kantoorgebouwen, maar binnenin kan je een weelderige tuin terugvinden in een imposant atrium van twaalf verdiepingen hoog.

Hoewel deze binnentuin toegankelijk is voor het publiek kom je hier bijzonder weinig mensen tegen. De stilte verhoogt het serene gevoel en het contrast met de drukke stad.

Architecten Kevin Roche en John Dinkeloo hebben het atrium zo ontworpen dat de bureau’s en vergaderzalen uitkijken op een natuurlijke groene jungle in plaats van op de stedelijke stenen jungle, waardoor de kantoormensen de hele dag kunnen genieten van natuurlijk daglicht. Bij de opening van het gebouw in 1967 was deze binnenstebuiten gekeerde manier van bouwen een unicum voor die tijd. In de jaren negentig werd dit bijzondere gebouw officieel uitgeroepen tot een ‘New York City Landmark’.

De Ford Foundation Headquarter is een van de eerste ecologische gebouwen in de stad: zelfvoorzienend in regenwater en in zonne-energie. Het regenwater wordt via de daken verzameld, waardoor er voor de bewatering van de planten geen stadswater nodig is.

Een bos binnenin een kantoorgebouw? Alleen in New York City!

Tekst loop door onder foto's.

In de Ford Foundation Gallery worden tentoonstellingen samengesteld met kunstwerken die worstelen met moeilijke vragen, onrecht aan de kaak stellen en inzetten op een meer rechtvaardige toekomst. Kunst als krachtige bodngenoot in de strijd voor sociale rechtvaardigheid.

Voor het ogenblik (5 maart tot 11 mei) kan je er terecht voor de tentoonstelling 'Perilous Bodies', een collectie kunstwerken van internationale kunstenaars met verschillende interpretaties rond het thema 'Utopische Verbeelding'.

Heel sterk werk en zeker de moeite om even binnen te wandelen.

Tekst loop door onder foto's.

The Ford Foundation Atrium en The Ford Foundation Gallery kan je terugvinden 320 E 43rd Street. Er is ook een ingang via E 42nd Street.

Beiden zijn gratis toehankelijk en open van maandag tot zaterdag, van 11 am tot 5 pm.

Meer NYC Hidden Gems kan je terugvinden in mijn boek 'NYC Guide for Instagrammers'.

///

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page