top of page

March Meet The Maker

#MarchMeetTheMaker is een Instagram Challenge van @joannehawker die kleine ondernemingen aanzet om het verhaal achter ‘De Maker’ te vertellen.

In Maart is er elke dag een nieuw thema om de persoon achter de Instagram account wat beter te leren kennen.

Interesse in de March Meet The Maker antwoorden van een Belgische fotograaf in NYC?

Ik deed (as good as it gets) mee en zet hier nog even al mijn verhalen op een rijtje.

 1. Favorite To Make

Ik ben heel erg dankbaar dat ik mijn passie voor fotografie en mijn passie voor New York City kan combineren. Foto’s nemen van mensen en straatscènes in deze betoverende stad geeft me heel veel energie en een groot geluksgevoel.

2. How you started

Sinds mijn papa mij op 6-jarige leeftijd de magie van de donkere kamer liet zien, ben ik gefascineerd door fotografie. Ik volgde mijn eerste (analoge) fotografie-lessen toen ik 19 jaar oud was en ben daarna blijven experimenteren. Ergens midden in mijn dertiger jaren besloot ik om volop voor mijn passie te gaan. Ik ging terug naar school, studeerde af als fotograaf en een jaar later kon ik mijn droom starten als fulltime freelance fotograaf.

3. Flatlay

Na jaren voornamelijk digitale resultaten te delen, wil ik dit jaar meer aandacht besteden aan prints. Foto’s zijn letterlijk tastbaarder in een mooie print en/of in een fotoboek.

4. Tools & materials

Ik ben een ‘Nikon Girl’, voornamelijk omdat mijn papa een ‘Nikon Boy’ was. ;) Ik ben en blijf er van overtuigd dat het de fotograaf is die de foto maakt, niet de camera.

5. Detail or close up

Soms kan een detail een heel verhaal vertellen. Ook al post ik niet vaak foto’s van details op mijn Instagram, toch zorg ik bij elke foto sessie voor een aantal details.

6. Full or part time

Sinds september 2015 ben ik een fulltime fotograaf en ik ben nog steeds heel erg blij met de keuzes die ik in dat jaar gemaakt hebt.

In de zomer van 2017 zijn we naar New York verhuisd. Dit betekende dat ik mijn werk moest herbekijken en heruitvinden. Dit was de perfecte gelegenheid om aan een eigen project te werken en zo werd in september 2018 mijn ‘NYC Guide for Instagrammers’ geboren.

Eens het boek in de boekenwinkels lag, wou ik nog steeds al de mooie plaatsen in New York City blijven delen. Bovendien had ik na 4 maand uitsluitend beelden maken van de ‘most Instagrammable spots in NYC’ terug heel veel zin in fotoreportages met mensen, koppels, gezinnen…. Het concept voor de ‘NYC Photo Shoot Walks’ kreeg vorm en ondertussen heb ik al heel wat fijne fotowandelingen achter de rug en kijk ik uit naar nog heel wat meer kilometers.

7. Less glam side

Ik heb lang over dit thema nagedacht, maar als ik heel eerlijk ben, dan hou ik van elk deel van mijn job. ‘Glamoureus’ is mijn job absoluut niet (gelukkig ;)), maar ik wordt er wel heel erg blij van.

8. Product range

Mijn ‘producten’ bestaan uit ‘visual stories’. Verhalen over liefde en leven, over wanderlust en verwondering, over mijn eigen passie en de passie van anderen.

9. Story behind name

Ik zocht het niet te ver… ;)

10. You

Ik ben niet echt een fan van poseren voor de camera of van selfies, maar he, hier sta ik dan toch!

Greetings from Long Island City!

Long Island City is de buurt waar wij momenteel wonen. De muurschildering werd gemaakt op de muur van ‘Jacksons’. Dit is een restaurant op de plaats waar ‘Pat’s Place’ ooit was. ‘Pat’s Place’ is de bar van Flanagan’s nonkel in de film Cocktail. Als tiener was Tom Cruise mijn crush (inderdaad, ik ben geboren in de -late- 70-ies ;p).

Mural door de kunstenaar @andaluztheartist en foto door mijn geweldige zoon.

11. Reducing waste

Ik geloof dat verandering mogelijk is. We zijn er in geslaagd om de wereld om zeep te helpen, maar ik ben er van overtuigd dat we dit soort impact ook in de andere richting kunnen verwezenlijken. Verandering is steeds ten koste van een aantal vastgeroeste (luxe) gewoontes, maar verandering zorg er ook voor dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Zelf probeer ik zo veel mogelijk mijn eigen steentje bij te dragen. Ook al weet ik dat dit door velen als een druppel op een hete plaat gezien wordt, geloof ik dat heel veel druppels de plaat wél kunnen afkoelen.

Sinds 25 jaar eet ik bijna geen vlees, sinds 4 jaar ga ik niet meer naar grote goedkope kleding-ketens, sinds 2 jaar koop ik enkel iets nieuw als het écht écht écht nodig is.

Sinds 2 jaar hebben we geen auto meer (makkelijk in NYC) en probeer ik de wegwerpcultuur zo veel mogelijk te vermijden (moeilijk in NYC). Ondertussen vond ik een hele reeks milieu-vriendelijke koffieshops in NYC gevonden, zodat ik nooit meer uit een wegwerp-beker hoef te drinken (mijn top 10 van eco-friendly coffee bars in NYC kan je op mijn blog terugvinden).

We kopen onze fruit en groenten lokaal en seizoensgebonden (o.a. via Mistfits Market) en als we een vliegtuig nemen, dan doen we een donatie via co2.myclimate.org.

De moeite die de ‘kleine spelers’ doet, gaat hand in hand met de moeite die ‘de grote spelers’ doet. 'Power to the people, right on'.

Op deze foto: Urban Backyard, een prachtige koffieshop die zich inzet voor het milieu en voor sociaal verantwoord ondernemen.

12. Hands at work

Ik veranderde dit thema naar ‘Hands in my work’.

Handen vertellen volgens mij evenveel, zoniet meer, dan gezichtsuitdrukkingen.

13. Photography

Fotografie is mijn passie. Het vastleggen van kleine momenten om er blijvende herinneringen van te maken is wat ik het liefste doe.

14. How I learnt

 • Als 6-jarige bij mijn papa in de ‘donkere kamer’ (aka de badkamer).

 • Als 19 jarige volgde ik 2 jaar avondlessen bij het Kisp naast mijn opleiding ‘Regentaat Plastische Opvoeding’.

 • Rond mijn 33ste volgde ik de 3-jarige avond-opleiding tot fotograaf bij Syntra West.

 • Na mijn opleiding als fotograaf volgde ik heel veel korte en lange workshops bij verschillende fotografen, o.a. Sam Hurt, Alain Laboile, Tom Museeuw, Food Bandits …

 • In New York volgde ik verschillende foto-opleidingen bij ICP (International Center of Photography): ‘Minimalist Lighting’, ‘Documentary Portrait’ en ‘The Modern Metropolis’.

 • Ik probeer zo veel mogelijk naar tentoonstellinge, museums, gallerijen ... te gaan of op zoek te gaan naar de vele prachtige murals en public art.

En ik ben nog steeds niet uitgeleerd…

15. Motivation/Goals

Als vervolg op het voorgaande thema, komt mijn motivatie vaak uit het bijleren van en het geïnspireerd worden door andere fotografen, kunstenaars, makers, ondernemers, inspirerende mensen.

Een echt ‘strak plan’ of welomlijnde doelstelling heb ik niet. I go with the flow en grijp elke kans die ik krijg aan.

16. Workspace (tidy/mess)

Mijn huidige werkplaats is deze adembenemende stad met het meest fantastische uitzicht. Tijdens mijn NYC Photo Shoot Walks neem ik mijn klanten mee naar een van de vele fotogenieke buurten. Een achtergrond waar geen enkele fotostudio tegenop kan. ;)

17. What I’m working on

Ik ben altijd bezig met verschillende projecten tegelijkertijd. Een beetje chaos houdt me wakker en creatief. Voor het ogenblik ben ik bezig met:

 • Een artikel over Street Art in The Lower East Side voor de resiblog van Map of Joy.

 • Een artikel over Things-to-do-and-see in The Lower East Side voor de website van USA365.nl.

 • Het uitwerken van een nieuwe NYC Photo Shoot Walk in The Lower East Side.

 • Foto’s nemen voor een nieuw project (to be continued… ;))

18. Mistake or lesson

Net zoals zoveel ondernemers leer ik met vallen en opstaan.

Mijn grootste les was waarschijnlijk om te leren ‘nee’ zeggen. Nee tegen aanvragen die niet passen bij wat ik doe en hoe ik werk. Door nee te zeggen tegen dit soort aanvragen, kan ik mij ten volle concentreren op wat ik wél graag doe en wél goed kan en zo krijg ik meer aanvragen die volledig bij mijn stijl en gevoel passen.

19. Dream collaboration

Ik hou er van om samen te werken aan projecten. Het helpt me om creatief te blijven én het is ook heel fijn om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen.

Een van de fijne samenwerkingen die via Instagram ontstaan zijn is het project ‘6eyes1story’. Een visueel gesprek tussen New York City, Brussel en Rotterdam, met @elle_adore_le_noir en @polderwoman.

Je kan ons vervolgverhaal volgen via @6eyes1story

20. Design process

Ik ben een ‘slow photographer’.

Ik neem graag de tijd om mijn onderwerp (zowel mensen als cityscapes) te leren kennen.

Mijn favoriete manier van werken is foto’s nemen tijdens een wandeling. Al wandelend verzamelde ik alle beelden voor de ‘NYC Guide for Instagrammers’ en al wandelend neem ik foto’s tijdens de ‘NYC Photo Shoot Walks’. Het wandelen zorgt voor ontspanning bij zowel mezelf als bij de klanten, de perfecte combinatie voor een spontane fotoreportage.

21. Throwback + 22. Proud of

Throwback naar 15 september, het moment waarop mijn boek de wereld in vloog.

Ik ben nog steeds heel trots op dit boek. Het schrijven kostte me meer moeite dan ik dacht (ik ben beter met beelden dan met woorden ;)), maar ik ben toch heel blij met de combinatie van woord en beeld, zodat het een échte gids geworden is.

23. Top tip or advice

Ik ben bijzondere nieuwsgierig en probeer overal waar mogelijk eens binnen te piepen, op te klimmen of achter te kijken. Zo ontdek ik na meer dan anderhalf jaar, nog steeds wekelijks nieuwe parels in New York.

Een van deze hidden gems is het ‘binnenbos’ in de Ford Foundation. Een prachtige stille plek op 10 minuten wandelen van Time Square.

24. Customers/feedback

Lieve berichten van klanten doen mij altijd blozen.

Ik word intens blij van de gelukkige mailtjes die ik krijg nadat ik een afgewerkte fotoreportage heb doorgestuurd en ik ervaar het als een groot compliment als mensen mij laten weten dat mijn boek hen zin doet krijgen om New York (opnieuw) te gaan ontdekken.

25. How it’s made

Met een camera en licht. ;)

26. Self care

De fotowandelingen zijn mijn self care.

Buiten zijn, in beweging zijn en foto’s nemen geven me alle energie dit ik nodig heb. (samen met af en toe een koffie ;)).

27. Anything goes

28. Packaged

29. Most difficult make

30. Support

Voor mij voelt de fotografen-wereld aan als een zeer open gemeenschap. Het is heel fijn om af en toe met collega fotografen ideeën te kunnen uitwisselen en om raad te kunnen vragen of om samen op pad te gaan en samen foto's te nemen.

31. Product in use/wild

Ik vind het altijd geweldig om foto’s doorgestuurd te krijgen van mijn boek. Zo zag ik al foto’s van de ‘NYC Guide for Instagrammers’ in The Met, The MoMa, Mexico, China, Japan, de Antwerpse boekenbeurs en in toffe koffieshops in België en New York. Duizend x dank! ❤️

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page