top of page

Buurt in Beeld: The Lower East Side

De Lower East Side of L.E.S. is een van mijn lievelingsbuurten in New York City. Op het eerste zicht wat ruig en rauw, maar hoe meer je er in verdwaald, hoe maar bijzonders er te ontdekken valt. L.E.S. strekt zich uit van de Bowery tot aan het East River Park, met aan de Westelijke kant Chinatown en aan de Noordelijke kant de East Village als naaste buren.

De Lower East Side bestaat uit een eclectische mix van historische en culturele plaatsen, enkele mom-and-pop shops, hippe bars, gespecialiseerde shops, gallerijen … Kortom voor elk wat wils. De meeste gebouwen zijn ‘laag’ in vergelijking met the Financial District of Midtown. hier (voorlopig nog) geen glas of staal, maar wel rode, bruine, gele huizen, met de typische en filmische brandtrappen.

Dit artikel verscheen eerder op USA365.nl.

(Tekst loopt door onder foto)

New York Mural by @glossback (c) Silvie Bonne

Historische New York

De Lower East Side is een van de meest historische buurten in Manhattan. Je kan er dan ook een aantal van de oudste winkels in New York terugvinden, zoals ‘Economy Candy’ en‘Essex Street Market’.

Essex Street Market is de meest historische indoor markt van NYC. De markt bestaat uit verschillende locale verkopers die elk hun een specialiteiten aanbieden. Deze plek ademt een en al passie, ambacht en community-gevoel uit en past perfect binnen het L.E.S.-karakter. Binnenkort zal de markt echter verhuizen naar een veel grotere, moderne ruimte. Er is dus maar weinig tijd meer om de oorspronkelijke plek te komen bekijken en beleven.

Vlak achter de hoek van Essex Street Market kan je Economy Candy terugvinden. De winkel begon ooit als schoenwinkel met een kleine kar buiten de winkel die snoep verkocht om zo de aandacht te trekken van eventuele klanten (de kar staat nog steeds voor de winkel). Tijdens de economische depressie in de jaren dertig, begon de snoepkar meer geld op te brengen dan de schoenwinkel en in 1937 veranderde het bedrijf in ‘Economy Candy’ en wordt het sinds het ontstaan gerund door drie generaties binnen dezelfde familie.

Vandaag telt de Candy Shop meer dan 2,000 soorten snoep. De plafond-hoge

rekken zijn er volgestapeld met vintage chocolade repen die je nergens anders meer kan vinden

en zoetigheden waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Dit is absoluut ‘A Sweet Trip Down to Memory Lane’.

Op 5 minuten wandelen van Economy Candy kan je nog meer geschiedenis proeven in het Tenement Museum. Dit a-typische museum is een absolute aanrader. Het museum bestaat uit een origineel Tenement gebouw, waarin de verhalen van de vroegere bewoners (voornamelijk immigranten) tot leven gebracht worden. Een gids leidt je rond in delen van het appartement die ingericht zijn zoals het was in de 19de en 20ste eeuw en je kan een van de vele verhalen volgen van een van de families die er geleefd hebben.

Ook het ‘Museum At Eldrige Street’ is een bezoek waard. De Synagoge is een verborgen parel in een straat waar je er op het eerste zicht misschien niet op zou letten. Je kan kiezen om zelf in de Synagoge (die trouwens nog steeds in gebruik is en dus niet open voor bezoek op zaterdag) rond te wandelen of je kan mee met een van de vrijwillige locale gidsen. Het hoogtepunt van het museum is ongetwijfeld het adembenemende glas-in-lood-raam van Kiki Smith.

(Tekst loopt door onder foto)

Essex Street Market (c) Silvie Bonne

Essex Street Market (c) Silvie Bonne

Essex Street Market (c) Silvie Bonne

Economy Candy (c) Silvie Bonne

Economy Candy (c) Silvie Bonne

Economy Candy (c) Silvie Bonne

Eldridge Street Synagogue (c) Silvie Bonne

Eldridge Street Synagogue (c) Silvie Bonne

Eldridge Street Synagogue (c) Silvie Bonne

Eten in The Lower East Side

Ontbijt, brunch, lunch, dinner? Het kan hier allemaal.

‘Katz Delicatessen’ en ‘Russ & Daughters’ zijn waarschijnlijk de beroemdste en bieden niet alleen heerlijke eten, maar ook wel een beetje een ‘beleving’ aan.

Katz Delicatessen bestaat sinds 1888 en is New Yorks Sandwich kampioen en is vooral beroemd voor hun Pastrami. Je herkent het misschien van de memorabele filmscone uit ‘When Harry Met Sally’?

Russ & Daughters is een andere iconische delicatessen winkel en heeft sinds 2014 (op hun 100ste verjaardag) het ‘Russ & Daughters Cafe’ geopend. Hun specialiteit is Smoked Fish, maar je kan er ook terecht voor heel wat andere heerlijke gerechten.

Naast deze twee iconen zijn er ontelbaar veel lekkere, toffe, hippe of net ‘ouderwetse’, maar steeds bijzondere eet-plekjes terug te vinden. Een kleine selectie van mijn favorieten (allemaal getest en goedgekeurd ;)):

 • JaJaJa Plantas Mexicana: heerlijk en kleurrijk Mexicaans. Alles plantaardig.

 • The Little One: lekkere én mooie Japanse dessert, o.a. shaved ice.

 • Vanessa’s Dumpling House: familie business gespecialiseerd in handmade dumplings.

 • Ivan Ramen: bekroonde ramen noodle soep, o.a. bekend van ‘Chef’s Table’ (Netflix).

 • Spaghetti Incident: spaghetti in alle maten, kleuren en smaken.

 • The Meatball Shop: gehaktballen in alle maten, kleuren en smaken.

(Tekst loopt door onder foto)

Katz's Delicatessen (c) Silvie Bonne

Ivan Ramen (c) Silvie Bonne

JaJaJa Plantas Mexicana (c) Silvie Bonne

JaJaJa Plantas Mexicana (c) Silvie Bonne

Souvlaki (c) Silvie Bonne

The Little One (c) Silvie Bonne

The Little One (c) Silvie Bonne

Lower East Side Entertainment

Metrograph is een onafhankelijke bioscoop, die enkel 35 mm films afspeelt. Het is niet enkel een boetiek-theater dat Indie-films en New York-klassiekers laat zien, maar het is ook een

boekenwinkel, een snoepwinkel, een lounge en een restaurant! Het minimalistische design van het gebouw is bijzonder geslaagd. De hele plaats ademt een jaren ’20 elegantie uit, met zowel een moderne als een nostalgische toets. De kleine boekenwinkel biedt een bijzondere selectie boeken aan voor literaire bioscoopbezoekers. Een aantal boeken is dan ook nergens anders te vinden.

De balkonlounge en het restaurant zijn geïnspireerd op een studio-restaurant uit de Gouden Eeuw

van Hollywood. Dé ideale plek om een cocktail te drinken of iets te proeven van de ‘Writer’s Menu’.

Jump Into the Light is een VR Cinema, VR Playlab en VR Studio. Je kan er terecht voor een heel scala aan virtuele ervaringen: skydiven, een berg beklimmen, rond de wereld vliegen … Maar je kan er ook heel wat VR arcade games spelen en af en toe worden er VR-parties georganiseerd. Voor 10 dollar kan je een van de games uittesten en voor 30 dollar kan je er de hele dag blijven spelen.

Daarnaast kan je in de Lower East Side ook heel wat bijzondere kunst-gallerijen terugvinden. Meer over de NYC galleries in deze blogpost.

(Tekst loopt door onder foto)

Jump Into The Light (c) Silvie Bonne

L.E.S. Galleries (c) Silvie Bonne

LES Galleries (c) Silvie Bonne

Street Art in The Lower East Side

Net als Williamsburg is L.E.S. de place to be voor street art lovers! Terwijl je door deze buurt wandelt zal je heel regelmatig verrast worden door een van de vele knappe murals. Je kan er o.a. deze kunstwerken tegenkomen:

 • Twee murals van de bekende Brazilliaanse artiest Kobra tegen: 'Club 27’ en ‘No Guns’.

 • Een bonte verzameling van knappe street art kan je op de muren van de First Street Garden (ingang op de hoek van Second Avenue en East Houston Street).

 • De zij muur (en vuilnisbakken) van de kledingwinkel Yumi Kim krijgen elk seizoen een nieuw ‘kleedje’ door de artieste @surfaceofbeauty.

 • Naast de Metrograph, op de muur van Twin Marquis Foods, kan je de toffe ‘NEW YORK’ mural van @glossblack terugvinden.

 • Op 181 Stanton Street is een prachtig portret van de kunstenaar Hendrik Beikirch verstopt tussen twee gebouwen.

(Tekst loopt door onder foto)

Kobra - Club 27 (c) Silvie Bonne

Kobra - Stop Guns (c) Silvie Bonne

First Street Garden (c) Silvie Bonne

First Street Garden (c) Silvie Bonne

Pink house by @jondotleo (c) Silvie Bonne

Portrait by Hendrik Beikirch (c) Silvie Bonne

Yumi Kim (c) Silvie Bonne

BONUS TIP 1

Hou je van een mooie view? Dan kan je even doorwandelen tot aan de oever van de Eastriver. Op ‘Pier 35’ is er een openbaar parkje waar je een ongelooflijk mooi uitzicht hebt over de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Aan de overkant van de East River kan je Dumbo zien liggen.

Two Bridges NYC (c) Silvie Bonne

BONUS TIP 2

De locaties van mijn ‘NYC Photo Shoot Walks’ zullen binnenkort uitbreiden met een foto-wandeling in de Lower East Side. Contacteer me gerust als je vrijblijvend meer info wil ontvangen: hello@silviebonne.be.

Kobra in NYC (c) Silvie Bonne

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page