top of page

Street Art in The Lower East Side

Sinds de jaren ’70 zijn graffiti en street art onlosmakelijk verbonden met New York City. In die tijd ontpopte de Hip Hop cultuur zich ten volle en graffiti en straat kunst waren toen vooral een onderdeel van de popcultuur.

Ondertussen is de street art in New York City geëvolueerd naar een bijzondere mix van gecureerde kunstwerken van internationale kunstenaars. In bepaald buurten kan je de prachtige kunstwerken op bijna elke straathoek terugvinden.

Dit artikel verscheen eerder op de Map of Joy Travelblog.

(Tekst loopt verder onder foto)

Lower East Side Street Art (c) Silvie Bonne

De meest bekende buurten, waar je de hoogste concentratie aan murals kan terugvinden, zijn Bushwick (The Bushwick Collective) in Brooklyn en Astoria (The Welling Court Mural Project) in Queens. Deze twee projecten zijn omstaan dankzij een aantal locale kunstenaars die met street art hun (in die tijd) verwaarloosde buurt een boost wilden geven. Ondertussen zijn deze stadsdelen (mede dankzij de kunstprojecten), veilige, familie-vriendelijke en hippe buurten geworden.

Naast de projecten in Bushwick en Astoria zijn er nog heel wat plaatsen in de stad waar je extra veel street art tegenkomt. Williamsburg, Chelsea, The East Village, Soho … om er maar enkele te noemen.

De Lower East Side (L.E.S.) heeft misschien wel de meest iconische street art geschiedenis. Dit was immers de plaats waar artiesten zoals als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat werkten en waar nog steeds heel wat locale artiesten aan de slag zijn.

The Lower East Side is een eclectische buurt, met een toffe mix van historische en culturele plaatsen. Hier en daar nog steeds behoorlijk ‘rauw’, maar je kan er zeker en vast een paar parels terugvinden.

L.E.S. wordt aan de noordelijke zijde begrenst door The East Village, aan de oostelijke en zuidelijk zijde door de East River en aan de westelijke kant door Soho en Chinatown.

In dit artikel deel ik graag een paar van mijn favoriete street art kunstwerken uit L.E.S.

Je kan ze allemaal terugvinden als je deze buurt buurt van noord naar zuid doorwandelt.

(Tekst loopt verder onder foto)

First Street Green Park (c) Silvie Bonne

Het First Street Green Park (@fsgpark) vind je terug op de hoek van Houston & 2nd Avenue. De volledige muur van het park is een aaneenschakeling van murals, met o.a. een paar toppers van @gooseling, @gongkan, @mc_monster en @daniellebknyc.

(Tekst loopt verder onder foto's)

First Street Green Park (c) Silvie Bonne

First Street Green Park (c) Silvie Bonne

First Street Green Park (c) Silvie Bonne

‘Starting Dreams’ is een prachtig portret door de Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch dat je kan terugvinden op 181 Stanton Street. De mural is een beetje verborgen tussen de hoge gebouwen. Een van de vele hidden gems.

(Tekst loopt verder onder foto)

Starting Dream by Hendrik Beikirch (c) Silvie Bonne

Yumi Kim (@yumikim) is een kledingwinkel die elk seizoen een muur (incl. vuilnisbakken) in een nieuw kleedje laat steken door @surfaceofbeauty. Je kan de winkel en de muur terugvinden op 105 Stanton Street.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Yumi Kim Winter (c) Silvie Bonne

Yumi Kim Spring (c) Silvie Bonne

‘Stop Guns’ en ‘Club 27’ zijn twee van de 18 kunstwerken die de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra (@kobrastreetart) tijdens de zomervakantie (2018), samen met zijn team maakten. De 18 indrukwekkende murals zijn onderdeel van zijn ‘Colors for Freedom Project’. Hij gebruikt zijn prachtige murals als een kleurrijke manier om op te komen voor sociale gelijkheid en diversiteit door een aantal positieve iconen in de kijker te zetten. In deze blogpost kan je alle 18 Kobra murals op een rijtje terugvinden.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Eduardo Cobra (c) Silvie Bonne

Eduardo Cobra (c) Silvie Bonne

Angela China, aka @gumshoeart, is een New Yorkse artieste die bekend is om haar afbeeldingen van vrouwen en hun relatie met schoenen. Haar repertoire gaat (vaak op een sarcastische manier) dieper in op het commentaar op vrouwen in de maatschappij en social media. Een van haar werken kan je terugvinden op de hoek van Chrystie Street & Stanton Street.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Gumshoe art (c) Silvie Bonne

Essex Street Market (120 Essex Street) is de oudste overdekte markt in New York City. Jammergenoeg verhuist deze historische markt binnenkort naar een groter en moderner gebouw. Nog heel even tijd dus om de kleurrijke muurschilderingen over de volledige lengte van het gebouw te bewonderen.

(Tekst loopt verder onder foto)

Essex Street Market (c) Silvie Bonne

Het huis van @realnycmarket werd extra kleurrijk (en vooral extra roze) in de kijker gezet door de kunstenaar @jondotleo. Je kan het terugvinden op 104 Delancey Street (bijna op de hoek met Essex Street). #willtravelforpink!

(Tekst loopt verder onder foto)

Pink Facade by @jondotleo (c) Silvie Bonne

De geweldige ‘New York’ mural door @glossblack & @klughaus op de muur van de Twin Marquis Foods (hoek Canal Street en Ludlow Street) is een echte ‘Insta-hit’. De vrolijke kleuren zorgen voor een knallend effect op je Instagram feed.

(Tekst loopt verder onder foto)

New York Mural (c) Silvie Bonne

Verspreid over L.E.S. kan je verschillende werken van Libby Schoettle terugvinden. Haar werk bestaat uit muurschilderingen, prints en stickers van haar alter ego @phoebenewyork. De kunstwerken zijn voornamelijk collages, gemaakt met materialen die ‘een imperfect leven hebben geleefd’. Als je de elektriciteitspalen in de gaten houdt, dan zal je regelmatig een van haar stickers of prints terugvinden.

(Tekst loopt verder onder foto)

@phoebenewyork (c) Silvie Bonne

Ook het werk van Sara Erenthal (@saraerenthalart) kan je op onvoorspelbare plaatsen in L.E.S. terugvinden. Sara Erenthal voorziet achtergelaten meubels ( oude matrassen, kapotte tv’s, frigo’s, plakken …) die ze op straat terugvindt, van een zelfportret met tekst. Hier en daar kan je ook een print van een van haar zelfportretten aan een muur terugvinden. Sara Erenthal is zeer actief, misschien kan je haar zelfs ergens aan het werk zien.

(Tekst loopt verder onder foto's)

Sara Erenthal Street Art (c) Silvie Bonne

Sara Erenthal Street Art (c) Silvie Bonne

De New York Street Art scene is bijzonder uitgebreid. Tijdens een wandeling in The Lower East Side zal je zeker en vast nog heel wat knappe, bijzondere of controversiële kunstwerken tegenkomen. Bovendien zal je ook net over de ‘Lower East Side grenzen’, in De Bowery, Nolita en East Village ook héél veel briljante werken tegenkomen. Veel plezier op je ontdekkingstocht!

(Bonustips onder foto's)

Lower East Side Street Art (c) Silvie Bonne

Meer NYC Tips?

In mijn boek ‘NYC Guide for Instagrammers’, kan je maar liefst 100 ‘Instagrammable’ spots in New York City (incl. praktische info en Insta-Tips) terugvinden.

Je kan ook bij mij terecht voor een ‘NYC Photo Shoot Walk’ of een 'NYC Urban Photography Workshop'.

Contacteer me gerust voor meer info: hello@silviebonne.be.

P.S.

Je kan elke dag een nieuw beeld uit New York City terugvinden op mijn Instagram @bonnesilvie.

///

Alle beelden in dit artikel zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page