top of page

Berlijn met kids

Berlijn telt maar liefst 1.751 openbare speeltuinen, 61 openbare zwembaden, 2 grote dierentuinen, verschillende poppentheaters, kinderboerderijen, kindermuseums, ... Op de metro is er ruimte voorzien voor kinderwagens, restaurants hebben kindermenu's en kinderhoekjes, kortom, Berlijn is een super family-friendly-city!


In Berlijn zijn er ontelbaar veel leuke plaatsen te zien, doen en beleven met kinderen. Ik deel hier graag een paar van mijn favoriete Kids-friendly-spots-in-Berlin, voor kinderen van alle leeftijden. ;)


Scrol verder voor 10 TIPS for KIDS in BERLIN.

Futurium

Berlin Guide p. 20


ZIEN / DOEN / SPELEN

Het Futurium is een soort ontdek museum over alle mogelijkheden in de toekomst. Er worden vaak activiteiten voor kinderen georganiseerd, maar ook zonder begeleide activiteit is het de moeite om er eens door te wandelen. Op het eerste verdiep kan je kennis maken met 'Pepper', de robot van het Futurium, in de kelder verdieping kan je vanalles uittesten en worden er vaak workshops voor kinderen georganiseerd en op het dak (tussen de zonnepanelen) heb je een prachtig uitzicht over de Spree. Gratis ingang.

Bikini Haus

Berlin Guide p. 190


ZIEN / ETEN

Hoewel ik zelf niet echt een 'shopper' ben, ben ik toch een grote fan van Bikini Haus. Bikini Berlin omschrijft zichzelf als het eerste 'Concept Shopping Mall' in de wereld en daar kan ik me helemaal bij aansluiten. Het 'shoppingcenter' bestaat uit een toffe mix van pop-up shops met producten van locale start-ups, tentoonstellingen, niet-traditionele winkels en, mijn favoriet: de 'Kantini Foodmarket'. In de Kantine kan je kiezen uit gerechten uit meer dan 14 verschillende landen. Je kan de kleurrijke gerechten opeten aan een van de vele kleurrijke zitplaatsen, die uitkijken over de Tiergarten of in de zitruimte met schommels. Je kan je lunch ook meenemen naar het rooftop terras, waar je een uitzicht hebt over de dierentuin en de aapjes kan zien spelen!
Café am Neuen See in de Tiergarten

Berlin Guide p. 32


ZIEN / DOEN / SPELEN

Het Tiergarten Park is het grootste openbaar park, letterlijk in het midden van Berlijn. Er zijn vijf toffe speeltuinen, heel veel ruimte om te fietsen, en een dierentuin. Moe gespeeld? Dan kan je in Café am Neuen See terecht voor een drankje, ijsje, of vers gebakken pizza. Het is een super gezellige biergarten, in het midden van het Tiergarten Park. De biergarten ligt naast een meer(tje), 'Neuen See', waar je met roeibootjes op kan varen.

Boxhagener Platz

Berlin Guide p. 110


ZIEN / SPELEN / ETEN

De Boxhageners Platz is een echt stadspark, waar je op zaterdag terecht kan voor een boerenmarkt en op zondag voor een vlooienmarkt. Er is een 'gewone' speeltuin en er is een 'Plansche': een waterspeeltuin. Dit is het park waar je de locale families in het weekend kan terugvinden. Boxhagener Platz ligt bovendien in een kei gezellige buurt, met heel veel toffe restaurantjes en koffiebars.

Volkspark Friedrichshain

Berlin Guide p. 96


ZIEN / DOEN / SPELEN / ETEN

Het Friedrichshain Volkspark is een groot park met veel speelmogelijkheden: vijf avontuurlijke speeltuinen, een 'Plassche' (waterspeeltuin), twee 'bunkerbergen' (gemaakt van oorlogspuin) met een mooi uitzicht als je ze beklimt, een klimmuur, een restaurant en een openlucht cinema (Freiluftkino Friedrichshain).

Je kan het park o.a. binnen via de Märchenbrunnen (Noord-Westelijke ingang, op de hoek van de Friedenstasse en de Am Friedrichshain Strasse). De Märchenbrunnen is een grote fontein met 100 beelden, die o.a. 10 sprookjes van de gebroeders Grimm uitbeelden: Roodkapje, Doornroosje, Hans en Grietje, de Gelaarsde Kat, Gelukkige Hans, De Zeven Raven, Broer en Zus, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Assepoester en Sneeuwwitje. Op, in en rond het park zitten er vaak veel locals boeken te lezen.Park am Gleisdreieck

Berlin Guide p. 144 en 146


ZIEN / DOEN / SPELEN / ETEN

Heel tof, nieuw, park, met heel veel verschillende speelmogelijkheden: er zijn speeltuintjes, trampolines, reuze schommels, een skatepark, hangmatten, …

In het park kan je ook terecht bij BRLO. Een brouwerij / restaurant, met een zalige biergarten. Het restaurant is écht een aanrader (zowel voor veggies als voor vleeseters).

Het is ook leuk om op zoek te gaan naar het ‘verborgen’ Café Eule: een openlucht café met koffie en thee, maar ook verse sapjes, ijsjes en taarten. Super gezellig tijdens in de lente en in de zomer (heb je een beetje hulp nodig van Google map? dit is het adres = Bülowstrasse 69a).Görlitzer Park

Berlin Guide p. 128


ZIEN / DOEN / SPELEN

Dit is een populair park voor de Kreuzbergse buurtbewoners. Er zijn een paar speeltuinen, een mini-golf-parkour, een gezellige kinderboerderij, een reuze glijbaar, .... Vanuit het park kan je tot het Landwehr Canal wandelen, waar je een kajak of bootje kan huren om het kanaal af te varen.


Wasserturm en Kolorits Platz

Berlin Guide p. 84


SPELEN / ETEN

De Wasserturm als de Kollowitzplats zijn twee super gezellige stadsparken die dicht bij elkaar liggen, je kan ze dus makkelijk combineren. Beide parken hebben speeltuinen, pingpongtafels, veel gras om in te picknicken, enz. Ze liggen in een hele leuke buurt, met veel restaurantjes, koffiebars en lekkere ijsjes.
Berlijnse zwembaden

Berlin Guide p. 76 en p. 124 en p. 164


ZIEN / DOEN / SPELEN

In het begin van de 20ste eeuw waren badkamers ongewoon in de Berlijnse huizen. Slechts 10% van de Berliners kan zich baden of douchen in eigen huis, de overige bewoners waren aangewezen op de ‘Volksbadeanstalt’, of publieke badhuizen. Tegenwoordig heeft elke woning uitaard een bad of douche, maar er zijn wel een aantal van de vroegere publieke badhuizen in eer hersteld. Zo zijn het openbaar zwembad in Hotel Oderberger, het stadszwembad van Neukölln en het stadszwembad van Charlottenburg echte pareltjes! Daarnaast zijn er meer dan 60 openbare zwembaden terug te vinden in Berlijn: openluchtzwembaden, ‘Strandbaden’, het Olympisch bad, speelbaden, sauna- en wellnessbaden, je kan ze allemaal terugvinden via https://www.berlinerbaeder.de.

Ook de Badeschiff is een bijzonder zwembad. Het zwembad is ontstaan als kunstproject, maar is ondertussen een vaste waarde in Berlijn. De container die vroeger gebruikt werd om kool te vervoeren werd omgebouwd tot zwembad in het midden van de Spree. Terwijl je in het zwembad dobbert heb je een ongelooflijk uitzicht over de Oberbaumbrücke en de Molecule Man. Bij de Badeschiff hoort ook een gezellige beachbar en een klein strandje. Hier zwemmen is een extra bijzondere ervaring.


Berlijnse meren

Berlin Guide p. 92 en 12


ZIEN / SPELEN

Brandenburg wordt ook wel ‘The land of 3.000 lakes’ genoemd. Of het er 3.000 zijn weet ik niet, maar in Berlijn zelf kan je er in elk geval genoeg vinden om een hele zomer lang elk weekend van een ander meer te kunnen genieten. Een paar van mijn favorieten: Weissensee, Schlachtensee, Pfaueninsel, Krossinsee, Habermannsee, Wannsee, Tegeler See, Al deze meren zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Meer foto’s en filmpjes via #silviehasathingwithlakes en in mijn ‘lakes’ highlight op Instagram.