top of page

"Do women have to be naked to get into the Met. Museum?"


Met deze slogan riepen de Guerrilla Girls in 1984 aandacht op voor de vertegenwoordiging van Vrouwelijke kunstenaars in de musea. In het Met Museum in NYC waren er toen minder dan 5% kunstwerken gemaakt door een vrouw, terwijl er wel meer dan 85% kunstwerken hingen met vrouwelijk naakt.


Sindsdien is er een klein beetje meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars, maar van gelijkheid is nog steeds geen spake: in 2017 was slechts 13,7% van levende kunstenaars die in Europese galerieën gerepresenteerd werd een vrouw.


Nochtans zijn er in de kunst- en fotografie-wereld heel wat interessante en knappe vrouwelijke kunstenaars.

Hierbij een aantal bijzondere vrouwelijke kunstfotografen in de kijker, die mij persoonlijk raken:


  • Maria Hackett is een New Yorkse kunstfotografe. In 2019 had ik de eer om haar teacher-assistent te zijn tijdens de lessenreeks 'Minimalist Light' bij bij I.C.P . Ze heeft verschillende eigen foto-reeksen, waaronder het beklijvende 'Motherhood'.


  • Emilie Bonje is een Gentse fotograaf die regelmatig een nieuw eigen project opstart. In haar boeiende fotoreeks 'Crust' combineert ze de beelden van de menselijke huid met texturen uit de natuur, wat leidt tot een bijzonder intiem en intrigerend verhaal.  • Frieke Janssens is een Brugse fotografe die al heel wat indrukwekkende fotoseries maakt. Soms in opdracht en soms als eigen project, zoals mijn favoriete reeks: 'Smoking Kids' (featuring ons buurmeisje).


  • Lieve Blancquaert, afkomstig uit Wetteren, maakt heel wat fotoreeksen die je ook kan volgen via tv-programma's. Ze werkt vaak samen met vrouwelijke collega's en gaat aan de slag met sociale thema's. Ondertussen kan je haar imposante reeks fotoprojecten in maar liefst 20 (foto)boeken bewonderen.


  • Sally Mann is een Amerikaanse fotografe die wereldberoemd werd met haar reeks Family Pictures. Ik heb net haar boek 'Hold Still' uitgelezen, een biografie die leest als een thriller. Dankzij het lezen van haar boek weet ik nu ook dat ook wereldberoemde fotograden héél veel foto's moeten nemen om er één goeie uit te halen. :)


  • Er zijn nog heel wat vrouwelijke fotografen die geschiedkundig een grote invloed hadden op de (kunst)fotografie. Zo is Tina Modotti een van de eerste fotografen die mijn passie voor fotografie aanwakkerde en expo's van Diane Arbus en Helen Lewitt deden mijn hart sneller kloppen. Mijn verzameling Inspirerende Vrouwelijke Fotografen kan je op Pinterest terugvinden.Portret door (c) An Van Gijsegem
Motherhood door (c) Maria J. Hackett

Made in Holland door (c) Kaat StieberCrust door (c) Emilie Bonjé
Meer foto-inspiratie?

Wil je als eerste nieuwe tips over fotografie, reizen en duurzaamheid in je mailbox ontvangen?

Dan kan je je inschrijven op mijn nieuwsbrief:

een maandelijkse portie leuke foto-inspiratie en off-the-beaten-track-reistips.///Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten.

Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf.


Voor de foto's in deze blogpost heb ik schriftelijke toestemming gevraagd en gekregen van de respectievelijke fotografen.


Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page