top of page

Van Leesslump naar Leesplezier: Mijn Persoonlijke Strategieën en Boeken-lees-tip-top-tien


Hoe ik meer boeken ging gaan lezen...


Sinds ik klein was ben ik een grote boekenliefhebber. Maar het leven kan soms uitdagend zijn, waardoor het lezen van boeken beetje bij beetje verdween en ik in een jarenlange leesslump terecht kwam.

Gelukkig heb ik de laatste vier jaar een aantal strategieën ontdekt die mijn leesplezier een flinke boost hebben gegeven. In deze blogpost deel ik graag mijn persoonlijke tips en trucs om van een leesslump naar een bloeiende leesroutine te gaan.

1. Audioboeken: De ontdekking van audioboeken heeft mijn gemiddeld aantal gelezen boeken een serieuze boost gegeven. Ik luister naar audioboeken in de auto, wat een geweldige manier is om op een andere manier te 'lezen'.


Ik beluister mijn boeken via XigXag, een platform waarbij je geen abonnement hoeft te nemen, maar gewoon betaald per boek. Hoe meer boeken je leest, hoe goed koper je volgende boek.

Telkens ik een boek uit heb, mag ik het gratis doorgeven aan iemand die nog nooit een XigXag boek heeft aangekocht. Heb je interesse om het eens uit te testen? Stuur me dan gerust een mailtje - hello@silviebonne.be - en dan bezorg ik je een overzicht van de boeken die je gratis kan beluisteren.


2. E-reader: Een e-reader was iets waarvan ik aanvankelijk zei: "Dit wil ik nooit, want ik wil een boek voelen en ruiken." Maar sinds ik er eentje cadeau kreeg, lees ik bijna nooit meer een papieren boek. 😅 Een e-reader is ideaal om in bed te lezen: altijd aangepast licht, geen gedoe met de juiste positie vinden om je boek open te houden, en een leesbril is niet nodig omdat je de lettergrootte perfect kunt aanpassen.


3. Boekenwinkels en bibliotheken bezoeken: Tijdens citytrips plan ik altijd een bezoek aan boekenwinkels, bibliotheken, kringloopwinkels en tweedehands boekwinkels. Zo ben ik al heel wat bijzondere boekentempels tegengekomen, die mijn liefde voor boeken alleen maar hebben vergroot. In kringloopwinkels en tweedehands boekwinkels kun je vaak voor heel weinig geld boekenpareltjes ontdekken.


Tweedehands boekenwinkel tip: toen we in Eindhoven woonden was ik vrijwilliger bij Book 4 Life, een geweldig boekenproject, gerund door vrijwilligers en waarbij alle opbrengt naar goede doelen gaat.

4. Goodreads Reading Challenge: De jaarlijkse reading challenge op Goodreads geeft me een concreet doel, en de streber in mij probeert dan ook altijd net boven dat doel te raken. 😅 Zo ging ik van een 'reading goal' van 12 boeken in 2020 (ik las er uiteindelijk 17) naar een 'reading goal' van 48 in 2023 (ik las er uiteindelijk 62). Voor dit jaar staat mijn doel op 50 boeken. Ook al ben ik geen fan van het Goodreads-monopolie (owned by Amazon), toch helpt de site me om meer boeken te lezen. Boekenvriendjes worden? Je kan me hier terugvinden op Goodreads.


5. 'Read Around the World' Project': Het Read Around The World project zorgt voor een enorme uitbreiding van de diversiteit in mijn leeslijst en motiveert me om verschillende genres uit te proberen. Momenteel ben ik op een lange wereldreis, waarbij ik uit elk land een boek (van een vrouwelijke auteur) wil lezen. Een hele boeiende manier om mijn wereldbeeld te verruimen.

6. Booktokkers en -Youtubers stimuleren en inspireren me, waardoor ik nog meer zin krijg om te lezen. Een paar mensen die ik graag volg:


  • Leena Norms op YouTube: komt uit de uitgeverswereld en kijkt met een positief-kritische blik naar de boekenwereld.

  • Inne Stuyven , aka @hersenspinsels op TikTok: Belgische boektokker, met o.a. de leuke reeks 'Populair op popubleh?'.

  • Boekenwinkel Dominicanen op TikTok: deze boekenwinkel in een Middeleeuwse kerk in Maastricht is een paradijs voor boekenliefhebbers. En hun TikTok pagina een leuke plek om van op afstand mee te genieten.

  • @stepreaadsalot is een booktokker die écht veel leest en o.a. posts maakt met 'Silent Book Reviews'. Geweldig! :)


7. Lezen tijdens de lunch (bedankt voor deze tip Karen): Als ik alleen eet, dan neem ik een boek in plaats van mijn telefoon. Momenteel lees ik - traag maar zeker - het prachtige fotoboek 'Le Siècle Des Femmes'.

8. Geen verplichting om een boek uit te lezen: Een belangrijke mentale klik die ik heb gemaakt: als er geen klik is met het boek, hoef ik het niet verder te lezen. Er is geen boekenpolitie die zegt dat je elk boek dat je begint ook daadwerkelijk moet uitlezen. 😉


9. Dunne boeken lezen tijdens een lees-slump: Als ik in een lees-slump zit, pak ik een dun boekje. Een boek uitlezen zorgt bij mij altijd voor een beetje dopamine, wat me weer aanzet om een nieuw boek te lezen. Zo ben ik weer vertrokken.


10. Meerdere boeken tegelijkertijd lezen: Mijn ADHD-brein leest graag verschillende boeken tegelijkertijd. Voor mij hoeft een boek niet eerst uitgelezen te zijn voordat ik aan een nieuw boek begin. Meestal heb ik minstens vier 'openstaande boeken': eentje op mijn e-reader (voor in bed), een audiobook (voor in de auto), een fotoboek (voor tijdens de lunch), en een papieren boek dat ergens in huis rondslingert.

Heb je zelf lees-tips en/of suggesties? Ik hoor het graag!

Mail me, schrijf me, laat me gerust iets weten. :)
Meer boeken-inspiratie?

Wil je als eerste nieuwe tips over fotografie, reizen, duurzaamheid en boeken in je mailbox ontvangen?

Dan kan je je inschrijven op mijn nieuwsbrief voor een maandelijkse portie leuke foto-inspiratie,

off-the-beaten-track-reistips (en af en toe some weird stuff that I like...)///Alle beelden op deze site en blog zijn (c) Silvie Bonne en zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten.

Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) .

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page