top of page

Berlijn met tieners

Berlijn is een family-proof-city, voor kids van alle leeftijden, ook voor tieners!

Naast de 10 tips voor kids in Berlijn, zet ik ook graag een paar favorieten van mijn eigen Berlijnse tiener op een rijtje.Teufelsberg

Berlin Guide, p. 208


ZIEN / STREET ART

Een oud spionage-station, gebouwd op een berg van oorlogsafval, dat tegenwoordig van onder tot boven bedekt is onder een kleurrijke laag street art. Cooler dan dit wordt het niet! ;)

Teufelsberg, of Duivelsberg, is een 120 meter hoge berg in het gigantische Grunewald. Je klim wordt beloond met een geweldig uitzicht over Berlijn en voor een kleine bijdrage kan je de overblijfselen van het vroegere spionage-station op de top van de berg bezoeken. De Teufelsberg site wordt Europa's grootste openlucht street art galerij genoemd en je bent er uren zoet met het ontdekken van piep-kleine tot reuze-grote kunstwerken. Soms kan je de kunstenaars ook zelf aan de slag zien.


(Op de foto's kunstwerken van o.a. @artofminkim en @soniconer)


Computerspielemuseum

Berlin Guide, p. 102


ZIEN / DOEN

Het Computerspielemuseum is geen traditioneel museum, maar een interactieve tentoonstelling die je een overzicht geeft van de geschiedenis van games en gaming. Je vindt er o.a. tientallen retro computerspelletjes, die je zelf mag uittesten. Niet enkel leuk voor kids, maar tegelijk ook een trip down memory lane voor de mama’s en papa’s… ;)
R.A.W.-Gelände

Berlin Guide, p. 110


ZIEN / DOEN / STREET ART

De R.A.W. site was vroeger een onderhoudsplaats van de Duitse spoorwegmaatschappij, die na de val van de muur uit gebruik is geraakt. Tegenwoordig zijn de oude loodsen gevuld met allerhande bijzondere bewoners: een overdekte skatehall, een beachclub met openlucht zwembad, een klimmuur in een toren, een openlucht cinema, restaurants, een galerij, een technoclub en op zondag is er een super gezellige rommelmarkt (veel vintage kleding en plaatselijk gemaakte juwelen). De R.A.W. Gelände kan op het eerste zicht wat ruw en rauw overkomen, maar het is een leuke belevenis om er rond te lopen om alle 'bewoners' te ontdekken en de street art te bewonderen.


(Op de foto 'trashart' van @bordalo_ii.)


Tempelhofer Feld

Berlin Guide, p. 168


ZIEN / DOEN

Het domein van de oude Tempelhof vlieghaven is nu een gigantisch groot openbaar park (de grootste openbare ruimte in een stadscentrum ter wereld). Het domein is maar liefst 300 hectare groot (600 voetbalvelden) en waar vroeger de landingsbaan was, is nu de perfecte plek om te vliegeren, te skaten of te fietsen. Er zijn speeltuintjes, een bmx-zone, een skatepark, een bbq-zone, een super gezellige community garden, ... en nog veel meer. Bij Picnic Berlin, kan je een picknickmand bestellen, waarmee je op Tempelhofer Feld van de geweldige Berlijnse zonsondergang kan genieten,

Tempelhofer Feld is super wijds en open en toch in het midden van de stad, er is altijd super veel volk, maar het voelt toch leeg en stil... surrealistisch Berlijn...


Mauerpark


ZIEN / DOEN / STREET ART

Oorspronkelijk was het Mauerpark onderdeel van een treinstation. Toen de Berlijnse muur werd gebouwd, werd het treinstation gesloten, omdat de muur er knal door liep. Na de val van de muur werd diet gebied herbenoemd als openbare ruimte. Het Oostelijke deel van de vroegere muur is nu een openbaar park en op de Westelijke helft kan je tijdens het weekend terecht voor de beroemde ‘Mauerpark Flohmarkt’. Het 300 meter lange stuk van de muur dat nog in het park overblijft is nu de geliefkoosde plaats voor graffiti-kunstanaars. In tegenstelling tot de beroemde East Side Gallery, kan op de muur van het Mauerpark elke street art artiest hier vrij terecht. Als je een paar bussen graffiti meebrengt, dan kan je je eigen werk op de muur achterlaten. In het Mauerpark is ook een klein amfitheater. Tijdens de zomermaanden kan je hier elke zondag om 15u00 terecht voor een stevige portie karaoke-entertainment.


(Op de foto een gemeenschappelijk kunstwerk door @eme_freethinker & @pen_chill)


Urban Nation

Berlin Guide, p. 184


ZIEN / DOEN / STREET ART

Berlijn is beroemd voor zijn vele bijzondere murals en street art en wordt beschouwd als de graffiti hoofdstad van Duitsland. Urban Nation is een non-profit organisatie, die zorgt voor een creatieve uitwisseling tussen artiesten en de Berlijnse stad, zowel binnen het Urban Art museum als in de stad zelf. Elk jaar nodig Urban Nation internationale kunstenaars uit om onder het ONE WALL label indrukwekkende murals in Berlijn te creëren. In het museum zelf kan je terecht voor tijdelijke tentoonstellingen, telkens rond een bepaald thema. Ook de de buitenkant van het museum en zelfs de volledige straat (Bülowstraße) is een kleurrijke verzameling van heel erg kleine tot heel erg grote kunstwerken. Je kan hier zeker en vast een paar uur op street art gaan jagen. De toegang tot het museum is helemaal gratis, maar met een donatie op het einde van je bezoek, kan de organisatie dit mooie initiatief blijven uitvoeren.


(Op de foto's kunstwerken van @findac , @innerfields en @obeygiant)


Berlin Kino's

Berlin Guide, p. 104 + p. 160 + p. 186


ZIEN / DOEN

Berlijn is de cultureel hotspot voor filmlovers en telt meer dan 100 cinema’s, van extra grote multiplexkino’s tot extra kleine arthouse cinema’s die op een huiskamer lijken. Voor elk wat wils! Voor de laatste nieuwe blockbusters kan je terecht in een van de Moviemax theaters, bv. op de Potzdamer Platz. Mag het ook iets anders zijn? Dan zijn de cinemazaaltjes van de Yorck Kinogroup zeker een aanrader. Extra mooi: de Neues Off Kino in Neukölln (het lijkt wel of je binnenstapt in de jaren ’50) en Odeon in Schöneberg.

Tijdens de zomermaanden zijn de vele openluchtcinema’s zeker een aanrader, zoals de Freiluftkino in het Friedrichshain Park (met 1.500 plaatsen is dit de grootste) of de gezellige openlucht cinema in de R.A.W. Gelände.
Zwemmen in Berlijn

Berlin Guide, p. 76 + p. 92 + p. 124 + p. 164


ZIEN / DOEN

In het begin van de 20ste eeuw waren badkamers ongewoon in de Berlijnse huizen. Slechts 10% van de Berliners kon zich baden of douchen in eigen huis, de overige bewoners waren aangewezen op de ‘Volksbadeanstalt’, of publieke badhuizen. Tegenwoordig heeft elke woning uitaard een bad of douche, maar er zijn ook nog een aantal van de vroegere publieke badhuizen in eer hersteld. Zo zijn het zwembad in Hotel Oderberger, het stadszwembad van Neukölln en het stadszwembad van Charlottenburg echte pareltjes! Daarnaast zijn er maar liefst 60 openbare zwembaden terug te vinden in Berlijn. Je kan ze per buurt opzoeken via https://www.berlinerbaeder.de.


In de 19de eeuw, was het de gewoonte om in de Spree te gaan zwemmen. Tegenwoordig kan dit helaas niet meer door de vervuiling, maar de Badeschiff ('badend schip') refereert naar deze oude traditie door een oude laadbak om te vormen tot een zwembad in de Spree. Vanuit het zwembad heb je een geweldig uitzicht over de TV-Toren, de Oberbaum brug en de Molecule Man. Een unieke beleving!


Naast de vele zwembaden zijn er ook heel veel meren in en rond Berlijn (Brandenburg wordt ook het 'Land van de 3.000 meren' genoemd). In bijna alle meren kan je vrij zwemmen en bij een paar meren is er zelfs een 'strandbad' gemaakt, zoals in de Weissensee en de Wannsee.

Klunkerkranich

Berlin Guide, p. 158


ZIEN / ETEN & DRINKEN

Een verborgen dakterras, boven een parkeergarage, gevuld met bijzondere kunstwerken, een beachbar en een urban garden... Het lijkt wel een beetje Alice in Wonderland... Bij Klunkerkranich (De Kraanvogel) kan je terecht voor een drankje, maar ook voor optredens, dj's, kunstmarkjes en bovenal: een geweldig uitzicht... dat is... als je de ingang kan vinden! ;)

Pssst: neem de lift naar de bovenste verdieping (= de parking) van de Neukölln Arcaden. Als je uit de lift stapt dan ga je via de parking naar links en kan je nog een verdieping hoger wandelen, tot je in de verborgen oase uitkomt. In de namiddag is het er redelijk rustig, kom je echter na 18u00, dan kan het zijn dat er een wachtrij is om binnen te komen. Afhankelijk van de activiteit van de dag, is er al dan niet een inkomprijs.Hüttenpalast

Berlin Guide, p. 156


ZIEN / BELEVEN / SLAPEN

In Berlijn valt niet alleen overdag vanalles te beleven, maar er zijn ook heel wat bijzondere plaatsen om te overnachten. Hüttenpalast is in elk geval een absolute topper om met tieners te verblijven. Het is een indoor camping in twee oude fabriekshallen. De caravans zijn echte upcycle pareltjes, met aandacht voor elk klein detail. Er zijn twee hallen, met elk 12 slaapplaatsen die, naast een comfortabel bed, ook allemaal een eigen originele twist hebben én veel leuke verborgen verrassingen.BONUSTIP: Berlin Photo Shoot Walk


ZIEN / DOEN / BELEVEN

Tijdens een Berlin Photo Shoot Walk neem ik jullie mee naar een bijzondere buurt. Tijdens een wandeling van ongeveer 4 kilometer (in ongeveer 2 uur tijd), passeren we een paar extra fotogenieke plekjes, waarbij ik zorg voor een spontane en ontspannen gezinsreportage. Als eindresultaat krijg je bij thuiskomst een blijvende herinnering van jullie bezoek aan Berlin in je mailbox. Meer info en prijzen via www.silviebonne.be/prijzen of stuur me gerust een mailtje voor meer info: hello@silviebonne.be.

Meer niet-traditionele Berlijn-tips?


In de Berlin Guide for Instagrammers kan je 100 mooie, indrukwekkende en Instagramwaardige spots in Berlijn terugvinden. Sommige zijn niet te missen klassiekers, maar de meeste plekken zijn verborgen pareltjes die enkel gekend zijn door locals.

Bij elke hotspot is er een achtergrondverhaal, interessante weetjes, en praktische informatie. Daarnaast deel ik ook tips en tricks om foto’s te maken die gegarandeerd veel likes opleveren op Instagram. Een must-read dus voor wie op zoek is naar Instagram-inspiratie en -tips maar ook een informatieve up-to-date gids voor bezoekers die Berlijn vanuit een ander, niet traditioneel, perspectief willen zien.


Het boek is o.a. te koop bij:

Ik hoop je met mijn beelden en mijn boek zin te geven om Berlijn te (her)ontdekken. En tot die tijd kan je ook steeds terecht op mijn Instagram account (@bonnesilvie), waar ik dagelijks bijzondere plaatsen blijf delen.

Interesse in een familiereportage?

Stuur me gerust een mail om, volledig vrijblijvend, meer info te ontvangen of neem alvast een kijkje op mijn website om een overzicht van mijn aanbod en prijzen terug te vinden.

///

Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten.

Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (in dit geval Silvie Bonne) en de geportretteerden.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page