top of page

Weekend tip: een weekendje Eindhoven

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap of twee-daagse?

Heb je al eens aan een trip naar Eindhoven gedacht?

Eindhoven is vlot bereikbaar én heel veel te beleven. De perfecte stad voor een duurzame citytrip.


Samen met Tiny beleefde ik een zomers 48-uur- in-Eindhoven, met een extra scheut koffie, extra veel cultuur en extra veel (en lekker!) vegan food.12u00: Welkom in Eindhoven!


Om 12u00 arriveert Tiny in het Centraal station van Eindhoven.

Eindhoven is vlot bereikbaar met de trein:

  • Rotterdam - Eindhoven = 1u01 reistijd

  • Amsterdam - Eindhoven = 1u22 reistijd

  • Antwerpen - Eindhoven = 1u31 reistijd

  • Gent - Eindhoven = 2u48 reistijd

  • Brugge - Eindhoven = 3u17 reistijd


Het station ligt midden in het stadscentrum en het is slechts 15 minuten wandelen naar Hotel The Match. Tijdens de wandeling doorkruisen we meteen een van de gezellige winkelstraten va Eindhoven.


Bij aankomst in Hotel The Match worden we meteen overspoeld door kleurrijke vibes en een zomerse sfeer. De check-in verloopt super vlot en het hotel heeft de meest perfecte ligging om de stad verder te ontdekken (Kleine Berg straat).

13u00: koffie bij Lucifer


We zijn helemaal klaar voor deze zomerse citytrip, but first... coffee!

De Lucifer coffee bar ligt vlak naar Hotel The Match en 'matched' wonderwel... ;)


Bij lucifer kan je terecht voor een kop (h)eerlijke Specialty Coffee: 'De beste bonen, van de beste boeren, alléén tegen een eerlijke prijs, voor een leven boven de armoedegrens.'14u00: fietsen naar Strijp-S


We nemen een elektrische TIER-fiets om naar Strijp-S te rijden.

Tier is het eerste micromobiliteitsbedrijf dat volledig klimaatneutraal is. De app werkt super vlot, fietsen zijn min of meer overal in de stad te vinden en op een zomerse dag is een elektrische fiets extra verfrissend!


Vanuit Eindhoven centrum is het minder dan 10 minuutjes fietsen naar Strijp-S.

Onderweg spotten we deze prachtige peacock mural van Emil van der Wijst.

Zomers en kleurrijk blijft het thema van dit weekend! :)


Strijp-s was vroeger gekend als 'de verboden stad'. De site was een complex van (fabrieks-)gebouwen van Philips, die samen een stad op zich vormden en enkel toegankelijk waren voor de werknemers van Philips.


Sinds een aantal jaar is er een herbestemming gebeurd en zijn de oude fabrieksgebouwen zijn omgetoverd tot een collectie van hippe winkels en innovatieve werk- en ontdekplekken.


Een paar (van de vele) Strijp-S-hotspots:

  • De Intelligentia Taste Rooms: for pink lovers, ice-cream lovers, high-tea lovers, wizard lovers...

  • Het Urban Shopper shopping center: een unieke collectie van 20 bijzondere winkeltjes, samen onder één dak.

  • Frankie's Favorites: high end second hand en slow shopping.

  • Vershal Het Veem: de overdekte versmarkt, met o.a. een uitgebreide collectie noten (ter plekke vers gebrand! Mmmmm) en kruiden (even doen alsof we in Marrakech rondwandelen). Je kan bij beiden je eigen verpakking meebrengen om zero waste te shoppen.

  • Vintage Vêtements: handpicked vintage clothing, waarbij alle kleding werd geselecteerd op basis van de kwaliteit en duurzaamheid van de stoffen.EXTRA TIP:
De gebouwen op zich zijn een geweldige speelruimte als fotograaf, maar ook de bijzondere winkels en galerijen-ruimtes bieden veel mogelijkheden om foto's te nemen. Strijp-S is dan ook de ideale locatie voor een Photo Walk workshop! Stuur me gerust een mailtje (hello@silviebonne.be) als je meer info wenst!


Op Strijp-s valt altijd wel iets te beleven.

We namen een kijkje bij My Hybrid Arthouse en het Design en Technologie Festival in het Klokgebouw.


My Hybrid Arthouse is een kunstgalerij, maar biedt niet per se de tentoonstellingen aan die je bij een kunstgalerij verwacht. Bij MU is elke expo een energieke mix van kunst, design, popcultuur en nieuwe media.


Wij konden de wondere wereld van Jasper Griepink betreden in de Earthshrine expo.

Deze tentoonstelling is ondertussen reeds voorbij, maar via de MU- website en MU-IG blijf je op de hoogte van de volgende events.

In het klokgebouw konden we inchecken om een stukje van het Design en Technologie Festival mee te pikken.17u00: borrelen bij KEVN


Ondertussen hebben we al heel wat stappen op onze teller en is het hoog tijd om even af te koelen op het terras van KEVN. KEVN heeft niet alleen een zalig terras, maar je kan er ook terecht voor food, expo's en studio's.

Het KEVN gebouw is een knap staaltje architectuur in een voormalig schoolgebouw.

Op zondag zijn er regelmatig optredens of dj-sets.

18u00: Diner at De Oude Telefooncentrale


De Oude Telefooncentrale is mijn favoriete restaurant op Strijp-S.

Een eenvoudige menukaart, voor elk wat wils, inclusief een végé en vegan optie. De Pumpkin salad (vegan) is een absolute aanrader! :)


De Oude Telefooncentrale heeft zijn naam niet gestolen want was de voormalige Eindhovense telefooncentrale (tot 1978). Op de 1e etage zaten de centralistes, die de mensen met elkaar in contact brachten.

Het hele restaurant staat vol oude telefoons, o.a. een draaitelefoon op onze tafel, een trip down memory lane. :)


I.s.m. de organisatie PUUR, richt de Oude Telefooncentrale zich op sociaal ondernemerschap. Er wordt gewerkt met jongeren die een bepaalde achterstand hebben en het moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt.
20u00: Film bij Natlab


We sluiten de dag af met een film bij Natlab.


Natlab staat voor het 'Natuurkundig laboratorium van Philips'. In Natlab werd fundamenteel onderzoek gedaan, maar was er ook plaats voor praktische experimenten. Vanuit Natlab werd o.a. de eerste kortegolf radiouitzendingen uitgezonden, bestemd voor Nederlands Indië.


Ondertussen (sinds 2013) is Natlab een filmtheater, bekend voor 'de andere film'. Een breed cultureel en internationaal aanbod, niet enkel films, maar ook dans, theater, exposities, enz.


Geen interesse in cultuur? No problem! Natlab heeft ook een tof terras om te borrelen en een leuk restaurant voor lunch of diner.


DAG TWEE

10u00: Koffie en Vintage shopping!


We drinken koffie in de jungle-lounge van Hotel The Match en gaan daarna een rondje vintage shoppen in de buurt:
11u00: bezoek aan De Kazerne

We springen even binnen bij De Kazerne. Een bijzondere plek waar je design in al zijn vormen kan beleven.

In de Kazerne vind je een shop, een expo-ruimte, een tuin, een bar, een restaurant, ... waarbij alles draait om vormgeving en hoe design van waarde kan zijn in onze samenleving. Een boeiend concept en een boeiende plek om op ontdekking te gaan.